Op de dag van de duurzaamheid heeft wethouder Slob de duurzaamheidsprijs uitgedeeld aan Gerard Visser. Gerard krijgt de prijs omdat hij zijn woning uit 1969 in stapjes verduurzaamd heeft en een inspiratie is voor anderen. Gerard is al jarenlang bezig en eind 2022 hoopt hij helemaal aardgasloos te zijn. Duurzaam gedrag maakt deel uit van zijn dagelijkse doen en laten. Gerard blijft op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en volgt deze kritisch. En hij deelt zijn ervaring en kennis met anderen bij het Energieloket Lingewaard, waar hij sinds het eerste uur adviseur is.

De woning van Gerard heeft zonnepanelen, glas-, muur, dak-, en vloerisolatie. De elektrische apparaten in huis hebben label A++ en hij kookt op inductie. Hij zegt: “Vanwege de warme zomers van de afgelopen 3 jaar hebben we een airco laten plaatsen die ook geschikt is om mee te verwarmen. Dit heeft tussen november 2020 een maart 2021 een extra besparing op gas opgeleverd, waardoor mijn gasverbruik op jaarbasis is gedaald tot rond de 400 m3. Er is wel extra stroom verbruikt, maar een flink deel daarvan is afkomstig van de zonnepanelen, zelfs in februari.”  

Wethouder Slob noemde twee eervolle vermeldingen voor woningcorporatie Waardwonen en Landwinkel De Woerdt. Waardwonen heeft hoge ambities om hun woningen te verduurzamen en maakt dat in de praktijk waar. Landwinkel De Woerdt heeft een nieuw boerderijterras gebouwd, met diverse duurzame technieken.

Voor vragen over energiebesparing in huis, is het Energieloket Lingewaard beschikbaar.