Schone lucht in huis is belangrijk

Ventilatie van uw woning is belangrijk, want vervuilde binnenlucht kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Als u te weinig ventileert, hopen vervuilende stoffen en vocht zich op. Het is daarom van belang dat uw huis goed geventileerd wordt. Heeft u mechanische ventilatie in huis? Dan kan deze op termijn vervuild raken. Regelmatige controle en grondige schoonmaak is daarom noodzakelijk.

Goed ventileren? Zo doet u dat!

De eenvoudigste manier van ventileren is continu een klapraam of deur open te houden. Helaas geeft u inbrekers daardoor de mogelijkheid om binnen te komen. Bovendien brengt dit in de wintermaanden onnodig veel kou in huis. Daarom zijn er speciale ventilatieroosters in de handel.

Dubbele beglazing is meestal al voorzien van ventilatieroosters. De meeste nieuwbouwwoningen zijn daarnaast voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem dat ventileert op plekken waar veel vocht of damp voorkomt, zoals in de keuken en in de badkamer. Om goed (en dus continu) te ventileren, is het vooral van belang deze mechanische ventilatie nooit uit te zetten en om ventilatieroosters altijd open te houden.

Daarnaast kunt u letten op de volgende zaken:

  • Ventileer extra als u kookt, doucht of als er veel mensen in huis zijn. 
  • Verminder vocht in huis door te koken met het deksel op de pan, de was buiten te drogen en vloeren na het dweilen direct te drogen. 
  • Ventileer bij vochtig weer - ook dan is buitenlucht vaak schoner en droger dan de lucht in huis.
  • Controleer regelmatig of ventilatieroosters goed werken en schoon zijn. 
  • Lucht vertrekken regelmatig, maar zet (in de winter) de ramen niet langer dan een half uur open. Dat voorkomt onnodig warmteverlies. 
  • Schakel mechanische ventilatie nooit uit. Trek de stekker van de centrale ventilatorunit niet uit het stopcontact, behalve bij onderhoud. 
  • Laat uw mechanische ventilatie elke twee jaar door een professioneel installatiebedrijf schoonmaken en onderhouden.